Hogyan étkezz egészségesen

I.R. Life Standard

I.R. Life Standard

Inzulinrezisztencia alapok

2015. január 26. - StartMyDream
Szóval akkor leírom mit érdemes erről tudni:
Inzulin: Az inzulin egy hormon. Ennek segítségével veszik fel a sejtek a vérből a cukrot. A szervezet a bekerülő szénhidrátot glükózzá alakítja. A glükóz ( szőlőcukor a szervezetben, legfőbb energiaforrás) glikogénként tárolódik a májban és az izmokban, és arra kényszeríi a szervezetet, hogy innen biztosítsa az energiát, ne a zsírból. Ha az inzulin nagyon alacsony értéken van, a szervezet nem képes felvenni a glükózt. Ezért kell pl cukorbetegnél külsőleg beadni.
article-2523677-1a19c5d100000578-968_634x438.jpg
Az inzulint a hasnyálmirigy termeli.
Mi is történik ha kezd valami nem működik:
- az adott inzulin jelre bekövetkező válasz a célsejtektől csökken az inzulinreceptorok nem működnek rendesen, tehát csökken a cukor felvétele a sejtekben
- ezáltal nő a vércukor szint
- a szervezet válasza, hogy csökkenjen a vércukor szint, hogy emeli az inzulint
- és egy idő után a hasnyálmirigy "elfárad" és nem képes inzulint termelni, ekkor következik be a cukorbetegség, mivel a szervezet nem tudja felvenni a glükózt, az a vérben marad, magas vércukorszintet produkálva
Ha sok gyorsan felszívódó szénhidrátot eszel, iszol akkor a hasnyálmirigynek sok inzulint kell termelnie, hogy azt a szénhidrátot átalakítsa cukorrá és eljutassa a szereveztbe, amire nincs szüksége a sejteknek, szóval nem képesek egy idő után felvenni. Emiatt folyamatosan magas inzulinszintet produkál a test, aminek a következménye, hogy felborul az egész hormonháztartás... mivel az inzulin egy rettentően fontos hormon. És eredmény képpen minden hormonnal kapcsolatos dolog borul... ciszták jelennek meg a méhben, rendszertelen lesz a menstrució, aknék, pattanások jelennek meg a bőrön, zsíros lesz a bőr, zsírpárnák lesznek a hason, oldalt és a háton...stb. Ezek a tünetek az előjelei a PCOS állapotnak, ami a méh elcisztásodása... meddőség. Az inzulin többekközött stresszhormon is, szóval ha túl sok van a szervezetben, azt fokozott stresszt vált ki. 
Emelett a gyors inzulinemelkedés következménye a hirtelen vércukorszint csökkenés, amit a test éhségérzettel kommunikál. Azaz, ha rádtör hirtelen a farkaséhség, vagy étkezés után megint tök éhesnek érzed magad viszonylag hamar. az azért van, mert az inzulin lenyomta a vércukorszinted hirtelen. Aminek eredménye, hogy nyilvánvalóan csillapítanád az éhséged és gyorsan bekapsz valamit gyors ch-t, amitől megint megugrik a cukrod, így jön az inzulinfröccs és a cukrod hirtelen megint alacsony lesz, és kezdődik az egész előről.. Soha nincs vége. A napi nasi így hízlal.
vercukorinzulin.jpg
Ezzel szemben a lassan felszívódó szénhidrát, értelem szerűen lassan szívódik fel, így nem ugrasztja meg a vércukroszintet, amire nincs gyors inzulin válasz, sem gyors cukorszint csökkenés. 
Ezért baromira nem megoldás, ha egész nap nem eszel csak bekapsz egykét baromságot aztán bezabálsz este, mert az inzulin többek között egy raktározó hormon, ami ha telítődött az izmaink energiaraktára, zsírba pakolja a felesleget.
Amire alapjáraton oda kell figyelned, és ez az alapja az egésznek, hogy REGGEL és ESTE semmiképp ne együnk gyorsan felszívódó CH-t!!! Ekkor van a test legérzékenyebb állapotban az inzulinnal. Napközben lehet kicsit, de akkor se az legyen a fő. 
Az étel gyors és lassú felszívódását a GLIKÉMIÁS INDEX mutatja, vagyis GI. Alacsony GI lassú, magas GI gyors. 

Azonban ennyire nem egyszerű a helyzet, ugyanis a glikémiás indexet befolyásolja számos tényező. Ha egy ételt szétpárolunk, pürésítünk, akkor könnyebben emészthetővé válik, magasabb lesz a GI-e. Tehát az étkezéseknél nem csak az alapanyagokat kell figyelnünk, hanem az elkészítés módját és az együtt fogyasztott ételeket is. De ha véletlen úgy is adódik, hogy lassú ch-t fogyasztanál, akkor semmiképpen se fogyaszd zsiradékkal!!! Mivel magas inzulinszint esetén a zsírsejtek tárt karokkal várják a vérben keringő cukrot. Így az inzulin által lenyomott cukor nagyrésze nem a sejtekbe kerül (nem is kell neki), hanem a zsír barátságos sejtei örömmel fogadják be. Így ha gyors ch-t eszel zsírral, akkor képzelheted mekkora dózsist löksz oda a zsírpárnáidnak. 

A legjobb, ha főként kicsit pároljuk az ételt, amit lehet fűszerezni, nem lesz tőle borzalmas az élet, de az ideális ha félig nyers állapodban fogyasztjuk a zöldséget, vagy teljesen nyersen.

És mégegy fontos dolog: SPORT SPORT SPORT
Hogy miért? Mert az inzulin az izomszövetek, zsírszövetek és a máj sejtjeinek receptoraihoz kötődnek, így a glükózt főként ezekhez a sejtekhez szállítja. Értelemszerűen minél több glükózra van szüksége az izomszöveteidnek, annál kevesebb marad felhasználatlanul a véráramban, raktározódva végül a zsírszövetekben.Mint ahogy már fent említettem a probléma onnan indul, hogy a célsejtek nem képesek felvenni a glükózt...Minél többet sportolsz, annál többet tud felvenni az izmod, így teljesegészében felhasználásra kerül a cukor a szervezetedben, mivel az izmaid szomjazni fognak rá.

 diabetesz_mozgas2.jpg

Az előző posztban említett tünetek többségében az inzulinrezisztencia áll a háttérben. Nagyon sokan nincsenek tisztában az állapotukkal, egyszerűen csak nem értik miért zsírosodnak olyan könnyen, a munkának tudják be a stresszt, fáradékonyságot, és nagyjából ennyiben is marad a dolog. Viszont ha ezek az emberek nem változtatnak az életmódjukhoz, egyenes úton sétálnak be a cukorbetegség menthetetlen és borzalmasan kellemetlen börtönébe. Nem lehet ebből az állapotból 100%-ban kigyógyulni, de hatalmas változásokat lehet elérni helyes étkezéssel és sporttal.

És tudjátok mi az igazság?! Teljesen mindegy mi a bajod!!!! Sportolj és figyelj oda, hogy mit eszel, mert az ember nem erre a mocsok, szemét kajára született... Nem véletlen minden betegség kezdő tanácsa, hogy kerülje a fehérlisztet, gyorskaját, bő zsírban sült ételeket...

A bejegyzés trackback címe:

https://inzulinrezisztenselet.blog.hu/api/trackback/id/tr727111955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása