Hogyan étkezz egészségesen

I.R. Life Standard

I.R. Life Standard

Nyers étel 30 napig

2015. március 31. - StartMyDream

Nem írtam már egy ideje, rengeteg teendőm volt, de most egy nagy kihívásnak nézek elébe, úgyhogy reményeim szerint majdnem minden nap írni fogok pár sort.

images.jpg

Mindig is szerettem kifejezetten a nyers ételeket. Sokkal inkább kedveltem nyers formában, mint megfőzve, sütve, párolva és társai. A napokban ahogy böngésztem az interneten érdekes receptek után, egyszer csak beleütköztem egy Nyers kihívás nevű szervezkedésbe, ami azonnal teljesen magával ragadott. 5 nap múlva kezdődik, de már holnaptól elkezdem felkészíteni magam rá. Ez a blog erre tökéletes lesz, hogy dokumentáljam a minden napjaim, hogy érzek, milyen változások zajlanak le bennem, és természetesen hatalmas motiváció, hogy minden nap megírjam mit ettem. (majdnem minden nap :) )

Na de hogy hű maradjak magamhoz, mindenképpen szeretném megnyitni a témát arra, hogy miért is olyan zseniális dolog ha nyers ételeket fogyasztasz. Itt ugye ki van zárva minden hús és állat eredetű termék, ami az én esetemben nem egy nagy kihívás, mert sajton kívül semmilyen más állat eredetű terméket nem eszem, ami lépésről lépésre jött, így a sajt elhagyása is valamilyen hasonló módon fog történni. Nem szeretem magamtól megtiltani a dolgokat, nem tartom helyes eljárásnak semmiben a tiltást mint nevelő eszközt. Ha megérti az ember mi zajlik le benne és a környezetében, miért nem helyes az adott dolog fogyasztása, vagy éppen az adott viselkedési forma, akkor magától kell jelentkeznie a tudatosságnak, hogy azt nem teszem, mert nem jó nekem, vagy a környezetemnek. Így indult az első lépés a hússal... teljes mértékben elítéltem a hús előállító ipart, amit mindenki tesz... egytől egyig egyetért abban mindenki, hogy gusztustalan. Egy idő után jött a késztetés, hogy egy módon tudok ez ellen tenni... ha nem szolgálom ki azt. Így nem vettem és rendeltem húst többet, csak kizárólag olyan farmon fogyasztok állat eredetű terméket, ahol az állat éli az életét, majd idővel az ember feldolgozza a termékét. Hogy ez helyes- vagy nem még nem tudom. Ki tudja, talán ez is változik bennem. Ezt követően elhagytam a vajat, joghurtot, tejet, tojást... mindent lépésről lépésre. Anélkül hogy megvontam volna magamtól bármit is, egyszerűen nem jelentkezett az igény többé az adott termék megvásárlására. Bár hozzá kell tennem hatalmas húzóerő volt amikor az inzulinrezisztens étkezés alapjaival kezdtem foglalkozni, így elég gyorsan hagytam el tejet, váltotta fel a szója/rizs/mandula tej, ami azóta szintén eltűnt az étkezésemből, nyomás nélkül.

Na de térjünk vissza a nyers étkezéshez.
Az alapja ennek az étkezési formának, hogy megtartjuk az ételekben az élő enzimeket. Szóval nem dolgozzuk fel az adott ételt 40 celsius fok fölött, mivel efölött a hőmérséklet fölött az élő enzimek elpusztulnak. 
Ide tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, magvak (természetesen nem sózott és pörkölt változata) és a csírák... szóval minden ami természetes formájában megfordul a természetben. A lényege ennek az étkezésnek, hogy egyféle feldolgozási módszer engedett a teljesen nyers fogyasztáson kívül, az pedig az aszalás, ami 40 celsius fok alatt történik, így a fontos enzimek továbbra is felhasználhatóan kerülnek a szervezetünkbe. A többi természetellenes. És ha kicsit belegondolunk mi vagyunk az egyetlen élőlény a földön ami képtelen a természet adta formájában fogyasztani az ételt... sütjük, főzzük, szét fűszerezzük, és utána toljuk csak magunkba. Bár kétségtelen felemelő látvány lenne egy oroszlán ami az éppen elkapott zebra húsát pörköli a tűzön, filézve, bőr és szőr nélkül, sóval, borssal és friss ropogós fehér kenyérrel... na de ilyet nem látni.
Ezzel az eljárással az a legnagyobb probléma, hogy a természetes növényekben található létfontosságú enzimek elpusztulnak, így mondhatni a sütés-főzés tönkreteszi az ételeket. A feldolgozás során számos különböző, a szervezet által feldolgozhatatlan anyag keletkezik, ami méreganyag formájában tud csak lerakódni a szervezetben. Hogy egy kicsit jobban belevilágítsak ebbe a méreg témába, meg úgy összességében nézzem a méregtelenítést, - ami bizton állíthatom hogy a társadalomban lassan az egyik legnevetségesebb igévé növi ki magát, totálisan hülyének nézve azt aki éppen a méregtelenítő kúrája közepén senyved. - írok pár sort erről is. (Itt megjegyezném, hogy ezekben az esetekben jó lenne alkotni egy szót, ami jól hangzik, divatos és az emberek megszeretik, így a tevékenység is kecsegtetően hangzik... a felszínesség varázslatos ereje :)  Szívem szerint a tehermentesítést használnám... de bármilyen kreatív ötletet szívesen fogadok.)
Szóval amikor méreg rakódik le a szervezetedben az lényegében azt jelenti, hogy bármilyen kiválasztó szervről is beszélünk, nem tudja az adott anyagot jól kiválasztani, nem tudja mi az, mit kell vele csinálni, és fogja és elrakja leteszi valahol... mondván, hogy majd foglalkozik vele később. Ilyen méreg lehet például a nem kívánatos nehéz fém. Számos nehézfém kerül a szervezetünkbe mindenféle feldolgozott élelmiszerből, ami nagyban hátráltatja a kommunikációt a sejtek és a kiválasztó szervek között. Úgy kell elképzelni a testünket mint egy körforgást, aminek ezer meg egy kijárata van. Fentről érkeznek különböző dolgok a centrifugába  és minden kijáratba csak az oda való dolgok távoznak, tovább haladva a cél felé... pl ha az adott kijáratba csak golyók férnek, akkor a dobókocka nem fog tudni távozni azon a kijáraton. Ha a dobókockának pedig nincs kijárata, akkor ott marad a rendszerben, felhasználatlanul. Minél több kijárat nélküli dolgot viszünk a rendszerbe annál tömöttebb lesz, idővel elzárva a különböző kijáratokat is, így már a helyes termék sem tud ott távozni, és szépen lassan működésképtelenné téve a körforgást. Na ez az amikor méreg rakódik le a szervezetben. Amikor azt mondjuk, hogy évente kétszer kell méregteleníteni, akkor fogunk egy hatalmas adag vizet és addig mossuk a centrifugát még azok a betokosodott kis dobókockák találnak helyet a távozásra, hogy utána megint minden kijárattal rendelkező elem könnyedén folytathassa az útját a cél felé, tökéletes ütemben, frissen, tehermentes. yammiii

Szóval amikor feldolgozott ételeket eszünk, étkezésünkkel számos különböző dobókockát és társait viszünk a szervezetünkben, ami próbál hasznossá válni, de rendszernek nem kell, ezért szépen leül és elkezd duzzogni, míg végül ártani nem kezd a működésünkben. Például a sok kis dobókocka salak formájában beborítja a testünket és elkezdi hátráltatni a helyes működést... hogy? Mondok egy nagyon érzékeny példát... a megkeményedett és megkocsonyásodott salakanyag a kötőszövetekben, izületekben és csigolyák között lerakódik, amit például a kötőszövetekben csúnya, visszataszító és minden nő (és egyre több férfi) rémálma formájában látható, ami nem más mint a narancsbőr. Szóval nem kell ahhoz nagy darabnak lenni, hogy az embernek narancsbőrös legyen a popsija. Igen, az ott nem krémmel tűntethető el, hanem olyan étrenddel ami kitisztítja a salakanyagot a szervezetből... és persze sporttal. Az mindenben segít :)

16.gif

Amikor felhevítünk egy ételt, sok kis dobókocka keletkezik, amit szépen beviszünk a körforgásba, felhasználatlanul keringenek, majd megtelepednek a rendszer valamely részén. A felhevített ételek salakanyagai a vérkeringéssel  eljutnak a sejtekhez, majd ott befejezik útjukat, tömítést okozva ezzel a rendszerben. Ez mindenféle anyagcserezavart okoz, mivel nem működnek a dolgok rendesen, és elhízás, emésztési zavarok, kiválasztószervi problémák és még sorolhatnám mi alakul ki... ki gondolta volna.....

Ezek után nyilván egyértelmű, hogy az az étkezés a legmegfelelőbb, ami során a legkevesebb dobókockát viszünk be a szervezetünkbe. És igen, erre a legtökéletesebb a nyers étkezés. Egyrészt mert a drága anyatermészet mindent megteremtett nekünk arra, hogy teljes életet éljünk... boldogan. Így a természetben megtalált ételek minket szolgálnak a természetes formájukban, nincs szükség feldolgozásra. De ezt most hagyjuk el, mert más társadalomban élünk már, szóval ahhoz kell alkalmazkodni és a legjobbat kihozni belőle. A nyers étkezés során el nem pusztított, ezáltal a szervezetünkbe vitt enzimek oxigénnel és vízzel látják el szervezetünknek, biztosítva ezáltal a folyamatos körforgást és sejtmegújító tevékenységet. Ez azért fontos, mert a szervezetünk folyamatosan újul.. bőrünk, hajunk, csontozatunk, még az ízlelőbimbónk is. Természetesen minden a maga ritmusában. Ha nem visszük be a szervezetünkbe a sejt megújításához szükséges enzimeket, akkor azok nem tudnak megfelelően újulgatni, és megáll ez a rendszer. Az egész test egy csodálatosan finoman hangolt műszer. Mindent pontosan végez, minden ki van benne találva, így a harmonikus működés eléréséhez semmiképpen nem helyes megoldás dobókockákkal eltorlaszolni a körforgás kapuit, amivel csak hátráltatjuk ezt a finom mechanizmust, ahelyett, hogy támogatnánk azt. 
És hogy nem lesz e hiányunk ha csak nyers zöldséget és gyümölcsöt eszünk?
Határozottan nem... a természetben talált élelmiszerek bőven tartalmaznak megfelelő mennyiségű vitamint, rostot, teljes értékű tápanyagok, ásványi anyagot, enzimeket, vizet, fehérjét. Sőt a fehérje bevitel a zöldségek által sokkal optimálisabb hiszen könnyebben és gyorsabban használjuk fel mint a hús által. Csak elő kell kapni egy táblázatot és lehet látni mennyi hasznos dolog található egy-egy nyers ételben, és máris tudatosan felépíthetjük a nekünk megfelelő étrendet. Én tudom, hogy a világban senkinek nincs ideje és pénze ezzel foglalkozni, de talán valamilyen módon keríteni kéne rá, mert a rendszer itt használ ki mindent. Mindenkinek arra van ideje, amire kerít, ami számára fontos.  Amíg nem vagyunk tisztában azzal mi zajlik le bennünk és körülöttünk, addig úgy rángatnak minket, ahogy akarnak, mert ahogy már említettem, a tudatlanság okozta kiszolgáltatottság elképesztő hatalom. A felelősség áthárítása pedig a legegyszerűbb dolog... Akinek nincs ideje foglalkozni a testével és lelkével, hogy ő ki, mi és milyen folyamatok zajlanak le benne, addig lehet felső vezető egy multinál, ugyanúgy át van b..szva és tudatlan magával kapcsolatban mint az aki iskolázatlan, munkanélküli és csak halad az árral és valóvilágot néz. Nincs különbség a drága barilla spagetti szósz és a budget spagetti szósz között... semmi.  Sem a versace 150ezres táskája és a kínai 1000 forintos táskája között. A különbség ott kezdődik, amikor megfordítod és veszed a fáradtságot, hogy megnézd jó e ez neked, vagy haszontalan...

liz_jones_fashion_editor_dailymail_campaign_bangladesh_slave_labor_united_colors_of_benetton_h_m_primark_matalan_mango_art_satire_cartoon_portrait_critic_illustration_fashion_luxury_human_rights_logo_humor_chic_by_alexsa.jpg

Na már most, hogy átrágtam röviden és tömören ezt a témát, holnaptól el is kezdem ezt az életformát. Nagyon nagy izgalommal állok elébe. Olyan jó lesz nemet mondani erre-arra, magyarázkodni az embereknek akik teljesen hülyének néznek majd...  haha :D alig várom!

Nyers kihívás

A bejegyzés trackback címe:

https://inzulinrezisztenselet.blog.hu/api/trackback/id/tr377324162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása